Göz Çizdirme

Refraktif cerrahi ameliyatı; miyopi, hipermetropi, astigmatizma veya presbiyopi gibi kırma kusurlarını düzeltmek veya iyileştirmek için uygulanan bir yöntemdir. Refraksiyon kusurlarını tedavi etmek için günden güne gelişen çeşitli cerrahi prosedürler vardır ve bu prosedürler genel olarak korneal veya göz içi cerrahi uygulamalar olarak sınıflandırılabilir.

Göz çizdirme ameliyatı yıllardır araştırılan ve her geçen gün üstüne daha iyi bir tedavi yönteminin kullanılmaya başlandığı, güvenli bir tedavi işlemidir. Lazer tedavisi sonrasında hastalar birkaç gün içerisinde günlük işlerine rahatça devam edebilmektedirler. Lazer refraktif cerrahi geçiren hastaların %99.52’sinde ameliyat sonrası düzeltilmemiş uzak görme keskinliğinin 20/40 veya daha iyi olduğu, hastaların %98.8’inin ise ameliyat sonrası sonuçlarından tatmin olduğu gösterilmiştir.

Göz Çizdirme, Lazer Tedavi Çeşitleri Nedir?

Yüzey ablasyon lazer cerrahisi (PRK)

Yüzey ablasyonu, kornea epitelini kaldırdıktan sonra kornea stromasını şekillendirmek için kullanılan ekzimer lazer işleminden ibarettir.12 Bunu takiben, ablasyon yapılan alanın üstündeki kornea epiteli rejenere olarak korneal yara iyileşmesi sağlanmaktadır. Yüzey ablasyonu; özellikle yüksek miyopi ve kornea kalınlığı ince olan hastalarda, güvenli olması nedeniyle daha fazla tercih edilmektedir.

No Touch Lazer (TranskPRK)

No touch laser, uzak ve yakın görme problemi olan hastalara uygulanabilmektedir. Göze anestezik damla damlatılarak başlatılan işlem 50 saniye ile 1 dakika arasında sürmektedir. İşlem sırasında göze herhangi bir temas olmamaktadır. Ayrıca no touch laser işlemi öncesinde katarakt ameliyatı olmuş ve retinası yırtığa meyilli kişilere, uygun koşulları taşımaları halinde uygulanabilmektedir.

Laser in-situ keratomileusis (LASİK)

Yaygın olarak kullanılan lazer kornea refraktif cerrahi tekniğidir. Bu teknikte korneal flebin oluşturulması görme iyileşmesini hızlandırarak daha az rahatsızlık hissi ve daha az stromal enflamasyona neden olmaktadır. Korneal flep, geriye doğru katlanarak lazerin uygulanacağı alandan uzaklaştırılır. Kaldırılan kısmın altındaki dokuya excimer lazer ışınları gönderilir.

Intralase LASIK (iLASIK)

İleri teknoloji ürünü olan İNTRALASE (BIÇAKSIZ LASER) ile kişiye özel, yüksek hassasiyet ve güvenilirlikte, hedeflenen flep özelliklerine ulaşmada mükemmel başarı sağlayan kişiye özel korneal flep oluşturmasını takiben EXCİMER LASER tedavisine İNTRALASELASİK veya İNTRALASİK denir.

Refraktif lentikül ekstraksiyonu (SMİLE)

Günümüzde miyopi ve astigmatizma tedavisi için FDA tarafından onaylanan ve en fazla uygulanan refraktif lentikül ekstraksiyonu yöntemi femtosaniye yardımlı küçük insiyondan lentikül ekstraksiyonudur. SMILE ile korneal flep gerekmediği için, LASİK tekniğine göre daha fazla korneal yapısal stabilite sağlandığını ve bunun sonucunda ektazi riskinin daha düşük olduğunu ve daha hızlı santral korneal sensitivite iyileşmesine neden olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur.

Göz çizdirme ameliyatı ne kadar sürer?

Lazer ameliyatı yaklaşık 5-10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır.

Göz çizdirme ve sonrası bakım nasıl yapılmalıdır?

Doktorun tavsiye ettiği ilaçların operasyon sonrası aksatılmadan, tarif edildiği şekilde kullanılması gerekmektedir. İşlem sonrası baş ağrısı hissedilmesi durumunda kan sulandırıcı özelliği olmayan bir ağrı kesici yine doktorunuza danışılarak alınabilir. Ameliyat olunduğu gün araba kullanmak ve işe gitmek sakıncalı olacağından önerilmez. Bir hafta kadar göze darbe almamak ve sert hareketlerle ovuşturmamak gerekmektedir. İlk 1 ay spor aktiviteleri koruyucu gözlüklerle yapılmalıdır. UV ışıktan mümkün olduğunca korunmalıdır, gün ışığının keskin olduğu saatlerde güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Ameliyattan hemen sonra araç kullanılmamalıdır. İlk hafta özellikle efor isteyen yorucu işlerden kaçınılmalıdır. Lazerle yapılan göz ameliyatın türüne göre, kontrol süreleri değişkenlik gösterebilmektedir. Ertesi gün, bir hafta sonra, 1 ay ve 3 ay sonra şeklinde programlandıktan sonra yılda bir kere rutine indirgenebilmektedir.

Kategoriler

Son Yazılar

Lazerle Miyop Tedavisi

Lazerle Miyop Tedavisi Nasıl Yapılır,...

Glokom Tedavisi

Glokom Nedir? Glokom Belirtileri Nelerdir?...

Katarakt Ameliyatı

Katarakt Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır,...

Akıllı Lens Ameliyatı

Günümüzde teknolojide yaşanan gelişmeler ile...