Göz Kuruluğu

Göz kuruluğu çoğunlukla telefon, bilgisayara fazlaca odaklanan kişilerde ve kontakt lens kullananlarda ortaya çıkan bir durumdur. Çevresel durumların da göz kuruluğunda etkisi vardır. Gözde batma, yanma gibi belirtileri vardır. Genellikle suni göz damlaları kullanılmaya başlanır. Göz damlaları, göz kuruluğunun başlıca tedavisidir.

Göz Kuruluğu Nedir?

Göz kuruluğu, gözyaşının azalması sonucu gözde kuruma ve kaşıntı, yanma, batma gibi belirtiler ortaya çıkartır. Gözyaşı oranı azaldığında gözün enfeksiyon kapma riski artar. Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen göz kuruluğu, gözyaşının yeterli miktarda üretilememesi sonucunda gerçekleşir. Gözyaşı, korneayı besleyen ve yüzey alanını nemlendiren bir durumdur. Gözyaşı ile kornea pürüzsüz bir hal alır.

Göz Kuruluğu Belirtileri

Göz kuruluğu yanma, batma, kaşınma gibi semptomlar ile kendisini belli eder. Göz kuruluğunun belirtileri kişiye göre değişebilir. Göz kuruluğu aşağıdaki belirtileri ortaya çıkarabilir.

  • Batma,
  • Yanma,
  • Ağrı,
  • Kızarıklık,
  • Geceleri görmede zorlanma,
  • Bulanık görme,
  • Araç kullanırken zorluk,
  • Kontakt lens kullanımında zorluk,
  • Işığa karşı hassasiyet.

Göz Kuruluğu Neden Olur?

Göz kuruluğu kişinin hayat tarzına bağlı olarak farklı nedenlerle gerçekleşebilir. Genel olarak gözyaşının yeteri kadar üretilememesi temel nedenidir. Diğer nedenler arasında yaşlanmayla birlikte gözyaşı üretiminin azalması ve göz kuruluğunun görülmesi yer alabilir. Bazı vitaminlerin eksikliği, gözde kurumaya ve farklı göz sorunlarına neden olabilir. Düzenli olarak kullanılan ilaçlar, gözyaşının bir bileşeni olan mukusun üretimini azaltabilir. Bu da gözde kuruluğa sebebiyet verebilir.

Göz kuruluğu, uzun süreler boyunca elektronik aletlere bakılması sonrasında da gerçekleşebilir. Telefonla ilgilenirken, göz kırpma eylemini büyük oranda azaltırız. Göz kırpma eylemi, gözün nemlenmesini sağlayan bir durumdur. Bir şey izlerken veya odaklandığımızda bunu azaltırız ve gözümüzde yanma, batma şikayetleriyle karşılaşırız. Göz kuruluğunun diğer bir nedeni de kontakt lens kullanımı olabilir. Lensler uzun süre kullanıldığında, gözün hava alması engellenir ve göz kuruluğu oluşabilir.

Göz Kuruluğu Olanlar Nelere Dikkat Etmeli

Göz kuruluğu olanların dikkat etmesi gereken bazı durumlar bulunur. Özellikle kuru havası, iklimi olan yerlerde yaşamak, göz kuruluğunun düzenli olarak yaşanmasına neden olabilir. Klimalar da gözlerin oldukça kurumasına neden olabilir.

  • Kuru ve rüzgarlı havası olan ortamlardan uzak durulmalıdır.
  • Bol su içilmelidir.
  • Gözler yeterince dinlendirilmelidir.
  • Gözler temiz tutulmalıdır.
  • Göz damlaları uygun şekilde kullanılmalıdır.
  • Sigara dumanından kaçınılmalıdır.

Göz Kuruluğu Korunma Yöntemleri

Göz kuruluğundan korunmak için, göz kuruluğuna neden olan etmenlerden uzak durulabilir. Yaşam tarzında yapılacak değişiklikler, göz kuruluğundan korunmaya yardımcı olabilir. Klima, göz kuruluğuna neden olabileceği için, ofiste veya evde uzun süreler çalıştırılmamalıdır. Kapalı alanlar düzenli bir şekilde havalandırılmalıdır. Bilgisayar başında bir meslek sahibi olanlar için gözler sık sık dinlendirilmelidir. Yeterli miktarda su tüketilmelidir. Rüzgarlı ve güneşli havalarda gözlük kullanılabilir. Sigara dumanı da göz sağlığı için olumsuz etki eder. Kontakt lens kullanımına dikkat edilmelidir. Düzenli olarak göz muayenesine gidilmelidir.

Göz Kuruluğu En Çok Kimlerde Görülür?

Göz kuruluğu, her yaşta görülse bile 50 yaş üzeri ileri yaştaki insanlarda daha çok görülmektedir. Kontakt lens kullanan veya lazer ile göz tedavisi geçirmiş insanlarda görülme riski yüksektir. Kadınlarda, hamilelik yaşamış veya menopoza girmiş kişilerde gözyaşı eksikliği görülebilir.

Göz kuruluğu, özellikle ofis çalışanlarının sıklıkla şikayet ettiği bir konudur. Ekranlara uzun süre bakmak, gözleri daha az kırpmaya ve bu göz kırpma yetisinin zayıflamasına yol açar. Bu durum sonrasında gözde bulunan gözyaşı buharlaşır. Gözler kurumaya başlar.

Göz Kuruluğu Tipleri Nelerdir?

Göz kuruluğu tipleri, gözyaşı üretiminin azalmasının nedenine bağlı olarak sınıflandırılır. İki çeşit görülmektedir. Aköz yetmezlik tipi; gözyaşı üretiminin azalması sonucu göz kuruluğu görülmesidir. Buharlaşma tipi; kirpik dibi iltihabı nedeniyle gözyaşı üretiminin azalmasından dolayı göz kuruluğunun ortaya çıkmasıdır. Genelde bu iki tip göz kuruluğu birlikte görülür. İki durumun birlikte görülmesine mikst tip denir.

Göz Kuruluğu Tanı Yöntemleri

Göz kuruluğu tanısı hastanın belirtilerine ve testlerin sonucuna uygun olarak konulmaktadır. Hastanın semptomları değerlendirilirken en yaygın olarak Oküler Yüzey Hastalık İndeksi adı verilen anket kullanılır. Tanı konulurken, hastanın göz kapağı ve gözyaşı incelenir. Göz kuruluğu tanısında gözyaşı testi ile gözyaşı miktarının ölçümü gerçekleştirilebilir. Gözde iltihap olup olmadığı da belirlenmelidir. Tanıda kullanılan testler; schirmer testi, gözyaşı filmi, floresein, lissameine green streep gözyaşı şeritleri olarak örneklendirilebilir.

Göz Kuruluğu Tedavi Yöntemleri

Göz kuruluğu tedavi yöntemleri, tanıya ve sorunun kaynağına göre belirlenmelidir. Genellikle gözü nemli tutabilmek adına göz damlaları kullanılması önerilir. İleri derecedeki kuruluğa bir çözüm olarak görülmeyebilir. Göz damlaları tedavinin olmazsa olmazı denilebilir. Yağ tabakasındaki bozulmalardan kaynaklı oluşan kirpik dibi iltihabı varsa, tedavi edilmelidir. Kirpik dibinin hijyeni sağlanmalıdır. İleri derecedeki göz kuruluğunun tedavisi farklı yöntemlerle olabilir.

Göz kuruluğu nasıl geçer?

Göz kuruluğu, düzenli olarak göz damlaları kullanma ve göz kuruluğuna neden olan sorunları tespit edip bunlara dikkat etme ile geçebilir.

Hangi vitamin eksikliği göz kuruluğu yapar?

Gözle alakalı olan A vitamini, eksikliğinde göz kuruluğu veya gece körlüğü gibi sorunlara sebep olabilir.

Göz kuruluğu körlüğe sebep olur mu?

Göz kuruluğu, gözyaşı eksikliğinden dolayı oluşmaktadır. Gözyaşı eksikliğinin sebebi belirlenemez veya tedavi edilemez ise çok ileri durumlarda göz kaybına kadar gidebilir.

Gözyaşı damlası kullanmak zararlı mı?

Gözyaşı damlası çok zararlı olmayan ancak günde 6 defadan fazla kullanıldığında gözleri tahriş edebilen bir yapıdadır. Göz kuruluğu tehlikeli mi? Göz kuruluğu tedavi edilmediğinde kişide sürekli gözde batma, yanma gibi semptomları ortaya çıkarmaktadır.

Kategoriler

Son Yazılar

Lazerle Miyop Tedavisi

Lazerle Miyop Tedavisi Nasıl Yapılır,...

Glokom Tedavisi

Glokom Nedir? Glokom Belirtileri Nelerdir?...

Katarakt Ameliyatı

Katarakt Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır,...

Akıllı Lens Ameliyatı

Günümüzde teknolojide yaşanan gelişmeler ile...